FTP 2021: Duh de rugăciune împletit cu lectură și cunoaștere

În perioada 24-28 mai 2021 a avut loc la Colegiul Sfântul Nicolae din Iași prima săptămână a programului Formare Tineri Preoți pentru preoții hirotoniți în perioada 2019-2021. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Formare Continuă din cadrul Sectorului de Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. 

Atelierele de formare au fost susținute și moderate de Arhim. Hrisostom Rădășanu, părintele vicar administrativ Marian Timofte, părintele profesor Viorel Sava, părintele inspector Bogdan Racu, părintele Iulian Negru, părintele consilier Claudiu Constantin Gheorghiasa și domnul cercetător științific Mirel Bănică.

Temele principale abordate în cadrul atelierelor au vizat importanța catehezelor și a lecturilor duhovnicești din Sfânta Scriptură în parohii. De asemenea, s-a discutat despre slujirea preotului, despre gesturile liturgice, pelerinaje, administrație pastorală, precum și despre terapia patologiilor relaționare în raport cu cei răposați. 

Consideră aceste cursuri de formare ca fiind foarte benefice, cu precădere la începutul acestui drum – preoția – pe care Sfântul Ioan Gură de Aur îl consideră a fi asemenea unui munte înalt și imposibil de străbătut dacă nu există chemare de la Dumnezeu, pregătire temeinică și dorință de slujire a semenilor!

Personal, am simțit această etapă de formare ca reprezentând un mare prilej de a primi răspunsul la multe dintre întrebările pe care le am acum, la început de drum. Faptul că am petrecut o săptămână întreagă alături de oameni cu experiență în preoție, m-a făcut să înțeleg că preotul nu trebuie să îmbrace nicidecum haina autosuficienței, ci să meargă permanent înspre cunoaștere, dintre care cunoașterea lui Dumnezeu să ocupe primul loc (Ioan 17, 3). În această frumoasă și rodnică săptămână, a fost împletită atmosfera de rugăciune cu cea de lectură și autocunoaștere. Gândul cu care m-am întors în parohie, ca un motto al întregii întâlniri, a fost acesta: „Preotul este împlinit numai atunci când are o cunoaștere înaltă și o trăire adâncă”.

Autor: Pr. Braiș Daniel Vasile

Share